Vreți ciorbă?

ciorba-de-afumatura-in-oala-sub-presiune-800x600-5780

Eu v-am mai spus că-s ardeleancă, da’ prin vene-mi circulă gene de dincolo de Carpați, nu? Eh, azi despre gena moldovenească vă vorbesc, care-i cam recesivă, că nu-s nici frumoasă ca moldovencele și nici nu țin la beutură ca ele. Și totuși, câteodată se trezește din amorțire partea mea moldavă și insistă să iasă la suprafață.

V-am mai povestit și de bunică-mea, moldoveanca responsabilă de genă, la care se mănâncă grătarele cu garnitură de sarmale și în bucătăria căreia nu se gătește decât în cantități multiple de 10. Kile. Și-am certat-o, normal că am certat-o, cum să n-o cert? Că dară îs două persoane și gătește ca pentru o cazarmă-ntreagă de cătane înfometate. Ca la Bacău, unde se știe că armata o fost grea.

Mie-mi plac ciorbele dulci, că am crescut cu bonă nemțoaică, da’ m-o împins păcatu’ să fac un borș zilele trecute. Și ce credeți? Unde de obicei reușesc să gătesc în cantități rezonabile (așa, pentru trei zile, că mai mult nu mănânc din găteală), de data asta mi-o ieșit o oală cât să hrănesc tot cartierul, ca să nu zic Somalia, că aș exagera. Numai puțin, dar aș exagera.

Am aruncat în ciorba aia carne și legume de parcă n-ar mai exista ziua de mâine. Nici n-am folosit vreodată oala aia mare, instinctiv am pus mâna pe ea.

Eh, da am mai învățat ceva de la moldoveni! Când ai prea multă mâncare, bagi o găletușă la congelator. Ce bună o fi într-o zi când n-ai chef să gătești și de pizza te-ai săturat.

Vreți ciorbă? Ca altfel o bag la rece.

P.S. Acum trebuie să mai învăț să-njur cu talent, fără să mă repet, nu?

foto via

12 Comment

 1. cerbu says: Reply

  ai putea pune o portie pentru mine la congelator?

  1. Pun, pun. Când vii la Tm? :)

   1. cerbu says: Reply

    undeva prin iunie. trebuie sa fie ceva eveniment. anul asta timisoara a luat -o razna cu evenimentele.

 2. Ioana says: Reply

  Am facut si noi. De os de porc. De tot osul de porc pe care l-am primit iarna trecuta de la parinti. N-am avut cu ce sa-l taiem, si atunci am imprumutat o oala de 15 kg (nu exagerez, jur!) si l-am facut ciorba pe tot.
  Da’ sa congelam nu ne-a trecut prin cap… Ne-am luptat cu ciorba de 2-3 ori pe zi vreo saptamana si tot n-am terminat-o.
  Cand nu esti moldovan, nu te descruci prea bine cu cantitatile mari, bag seama eu :)

  1. Păi de-aia avem bloguri, să mai învățăm unii de la alții 😀 Aproape orice merge la congelator: sarmale, ciorbă, prăjituri…

   1. dam167 (dam ăla) says: Reply

    …must, vin, pâine, roșii, monitor LCD.

 3. Interesant, nu stiam ca poti sa congelezi si ciorba. Nu se schimba gustul?

  1. Un pic, da. :) Dar merită compromisul având în vedere comoditatea.

   1. Toma Dumitru says: Reply

    exaaaaact! comprmisul la comoditate! nici măcar nu mai contează că a început să şi mişte ciorba, e acolo în congelator, de zile negre!:)))))

 4. Rix says: Reply

  Nu stiu sa fac decat tarta de ciocolata si mojito. Acum, e cam blasfemie sa congelezi tarta, iar mojito este oricum gheata zdrobita si nu ar avea sens, therefore I’m going to only freeze my friends Sam and Nella.

 5. Buna faza cu moldovencele care tin la ”beutura”!

 6. Crina says: Reply

  Buna treaba..Si eu mai congelez cate ceva..cand imi ies fff bun..si vreau sa mai am si pentru zile negre.

Leave a Reply