Despre stalkeri. Despre frică.

24mar-sum_2516125b

Majoritatea fetelor pe care le cunosc (și mă număr și eu printre ele) au avut, la viața lor, cel puțin un stalker. Știți voi, tipul ăla care locuiește în celălalt capăt al orașului dar pe care îl întâlnești „întâmplător” la buticul de lângă blocul tău pentru că era (ahem) „prin zonă”. Numele pe care îl vezi dimineața pe telefon, lângă „35 missed calls”, omul care frecventează toate locurile care-ți plac, care share-uie pe Facebook toate melodiile tale preferate și așa mai departe. Și, sunt sigură, la început pare drăguță toată chestia, până nu mai e. Până când începe să te sperie, până îți aduce prietenii la capătul răbdării, până-ți zice că viața lui nu are sens fără tine, până când încep amenințările, până când pune mâna prima dată pe tine… până când nu mai mergi niciunde neînsoțită.

24mar-sum_2516125b

În ce univers e corect să trăiești cu spaimă, având în vedere că n-ai făcut altceva decât să refuzi orice legătură? Și ca să fiu perfect înțeleasă, nu e vorba de cazuri în care fata provoacă în vreun fel.

Partea tristă e că nici în zi de azi nu mi-am dat seama cum trebuie să reacționezi și ce trebuie să faci, ca femeie, în astfel de situații. V-aș da un sfat, dar nu-l am. Să ignori? Să apelezi la poliție? Să cedezi? Să te muți și să îți schimbi numărul de telefon la nesfârșit? Câteodată nimic nu pare să funcționeze. Uneori oamenii aceștia atentează la persoana ta, alteori aleg să-și facă singuri rău. La fel de apăsătoare ambele scenarii. Câteodată totul se oprește subit, alteori culminează într-un foc de articifii.

Există vreun scenariu care nu se termină în lacrimi, vină, vătămări sau sinucideri?

Iubesc faptul că sunt femeie, dar câteodată nu e ușor.

P.S. Nu mi se întâmplă nimic de genul acesta acum, sunt lucruri din trecut, mulțumesc pentru grijă. Am dezvoltat subiectul ca urmare a unor discuții purtate la vin.

photo via

15 Comment

 1. Roxana says: Reply

  Da, e groaznic, din păcate nu am nici un sfat. Nici măcar faza cu poliția nu e la îndemână pentru că ei pot interveni abia după ce să întâmplă ceva, ori de multe ori acel ceva e foarte grav…Dunno. Îi trimiți subtil la psihiatru

  1. Hehe, aș vrea să văd cum poți trimite pe cineva subtil la un specialist :)) „Hei, hai la un date la… policlinică”? :))

 2. Dorin says: Reply

  Da, există o cale. Să nu vă mai lăsați flatate și impresionate de toți cretinii. Gândiți-vă la ce intenții au oamenii ăștia. În momentul în care te lași impresionată de un tip care din străfundul inimii lui se gândește să-ți facă o surpriză. Tipii ăia “sensibili” pe care îi încurajezi sunt fix cei de care ar trebui să te ferești. Oamenii care fac chestii dezinteresante.

  Dar, tragic, fetele nu știu să recunoască cretinii ăștia, pentru că inițial le flatează atenția lor. Și atunci îi încurajează. Da, sigur, un cretin tot ar reacționa aiurea, dar sunt șanse mai mici dacă tu îl ignori sau îi zici “hai dispari” când îți face cadou o floare. Dar no, cedează, ușor, ușor, până când nu le mai convine că ciudatul ăla face gesturile alea, deși l-au încurajat o vreme să facă treaba aia.

  Și să nu crezi că reciproca nu e valabilă. Femeile pot fi niște stalkeri oribili. Da, nu ți-e frică că o să te prindă în colț de noapte să te violeze, dar nu subestima capacitatea lor de a face “damage” psihic.

  1. Nu e tot timpul așa. Uneori obsesia mustește ani de zile înainte ca tu să știi măcar ceva. Și când vine peste tine… vine în valuri.

   Legat de femei, da, nu contest, sunt sigură că sunt. :)

   1. Dorin says: Reply

    În viața asta cel mai greu e să ne ferim de prostie. Invariabil, și noi suntem afectați de ea, și de-asta zic eu că se întâmplă foarte multe lucruri chiar tragice.

    Altfel, în situații în care afli după ani că omul a făcut o obsesie, e foarte greu să faci ceva. Mă miră că nu ai deja ceva ‘fani’ de-ăștia pentru că ești tânără, arăți decent și ești foarte publică (cu vlogul and all). Sigur ai o gașcă de asemenea oameni, sunt printre cei care te laudă la fiecare blog că ești frumoasă și deșteaptă :) E un început de stalker în ei acolo…

    Acum mai e o chestie: există un ideal romantic care le spune oamenilor că trebuie să crezi cu adevărat în tine și dacă insiști să crezi în tine când toată lumea îți spune altceva, atunci vei obține ceea ce îți dorești. Există curentul romantic de televiziune care insistă să facă povești de-astea de dragoste care ‘reușesc’ în ciuda tuturor vicisitudinilor. Acolo e buba cea mare, ideea asta că imposibilul e posibil.

    Mno, mai ferește-te tu de asta. Indiferent de sex.

    1. Păi „decent” nu e destul. Fanii se strâng la „wow”. Îs altele… 😀

     1. bloodie says:

      În altă ordine de idei, dacă totuși am fani, să-mi zică, să le trimit memorabilia. 😉

     2. Dorin says:

      Eu nu știu cum e concurența la capitolul vlog; poate ai noroc și merg și ei pe cărniță mai fragedă. 😀

 3. Oana says: Reply

  Cum zice si Roxana, la politie nu poti apela pana nu iti face ceva… am incercat eu, dar mi-a zis ca daca n-am semne pe corp nu pot face plangere. Asa ca am rezolvat problema altfel…

  1. Mi se pare corect. 😐 Și parcă poliția avea și rol de prevenire…

 4. Andrei says: Reply

  Drept e ca in astfel de cazuri pe cand intervine politia … poate-i prea tarziu … Totusi, (mai in gluma mai in serios…) in Romania s-a creeat deja un precedent in ceea ce priveste “uzul de arma” in scop de autoaparare … :) So … inviti politicos omu` in casa … nu-l impusti ca glontu` e scump si-l iei pe semnatura da` o mama de bataie tot poti sa-i dai :))). Iesi pe scara strigi viol … de sunat la politie se ocupa vecinii … oricum stiu fiecare miscare a personajului dubios odata cu intrarea acestuia in bloc ! :) O situatie cel putin asemanatoarea cu cea de mai sus e plina de avantaje :

  1. Bataia e gratis.
  2. E rupta din rai … (n-am zis eu … o zic batranii)
  3. Sigur o sa-ti dai seama ca facaletul are cel putin duba intrebuintare
  4. Daca stii cum si unde sa dai bataia se simte … da` nu se prea vede … :)
  5. Prinzi curaj … in toiul chefului cand ramai fara curent facaletul e primul lucru pe care pui mana

  PS : lasand gluma la o parte o lege ceva mai clara in ceea ce priveste autoaparea ar fi de mare ajutor tuturor ! :)

  1. Eu încerc aici să combat violența și tu o propovăduiești? :)

 5. Rix says: Reply

  Asta cu stalkerii e naspa si ne afecteaza pe toti. Dupa experientele proaste cu cine stie ce tipi, fetele ajung sa se fereasca si sa vada si tipii normali intr-o lumina proasta.
  Another thing:
  http://www.collegehumor.com/post/7013448/the-same-love-story-old-people-vs-young-people

  1. Iu, ce mi-a placut clipul asta. :)

 6. Simona says: Reply

  Doar noi putem schimba ceva, impreuna! Voi aveti o putere enorma , blogerii ,vloggerii!Folositi-o cu cap! Niste legi mai bune in aceasta tara ar rezolva problema!

Leave a Reply