Insitgare la cultură

Momentul în care scriu acest articol coincide cu startul festivalului de jazz de la Gărâna. Cei din vest poate sunt mai familiazizaţi cu evenimentul, dar pentru cei ce nu au fost niciodată, numele cred că este suficient de descriptiv pentru a vă face o idee despre ceea ce se întâmplă acolo. Gărâna Jazz Fest se află deja la a ediţia a şaisprezecea, acest lucru făcându-l un bastion cultural venit din vremuri în care cultura nu era la modă. Da, e adevărat, e şi bâlci, e şi loc de rendez vous pentru nişte oameni care nu au cu muzica jazz nici în clin nici în mânecă. Aceste lucruri îi umbresc reputaţia, dar să fim serioşi, mai există loc care să nu fie infestat de asemenea specimene? Poate ar putea, dar condiţia ar fi să se desfăşoare în vârf de munte, unde nu ajung BMW-urile. Şi nici aşa n-am fi siguri.

Zilele acestea vuieşte mediul online cu privire la decizia primarului Timişorean Nicolae Robu legată de festival. În linii foarte mari, deşi exista o tradiţie şi o hotărâre de Consiliu Local votată în unanimitate, cu doar câteva zile înainte de începerea festivalului, primarul a refuzat să semneze pentru finanţarea de 100.000 lei. N-am să arunc cu injurii, în fond, nici nu am informaţie suficientă. Motivul pe care îl cunosc pentu acest refuz pare să fie faptul că locaţia nu este în Timişoara, dar sunt convinsă că sunt mult mai multe dedesubturi. Aşa e mereu.

Alăturam ceva mai sus, deloc întâmplător,  “moda” şi “cultura” în aceeaşi frază. Acum, poate aţi observat şi voi, obiceiurile sănătoase, atât cele fizice cât şi cele mentale, sunt la modă. Da, există tot soiul de campanii, e la modă să facem sport, să bem multă apă, să citim, să ne cumpărăm bicicletă, să mergem la teatru, la operă etc. Nu e nimic rău în asta. Mai mult, faţă de alte trenduri hipstăreşti care sunt inofesinve, acesta chiar are bătaie lungă. Mă rog, în contextul în care generaţiile noi se duc naibii, începând de la a mea (mă exclud, dar mă uit cu groază în jur), dacă se luminează unul dintr-o mie, tot e ceva. Şi nu ai cum să nu te gândeşti, oare de ce, tocmai acum, când e “pă trend”, suspuşii lovesc tocmai în cultură? Aşa, forţat şi artificial, era ceva mai mult decât nimic. La Hunedoara se organizează Opera Nights cu Bărbierul din Sevilla. La Hunedoara, da! Voi credeţi că pe mine mă interesează dacă jumătate din public este format din snobi care vin doar pentru check-in? Deloc. Şi banii lor ajută la dezvoltarea culturii. Ba chiar le mulţumesc pentru că au ales această arie în care să arunce cu bani. Mai bine sprijinim evenimentele de acest gen decât Louis Vuitton.

Cu toate astea, există şi o parte plină a paharalui. Poate că mai avem ceva sânge de revoluţionari sau ne-au mai rămas ceva frustrări din anii petrecuţi în dictatură. Poate, dacă ni se “interzice” ceva, acţionăm în direcţia total opusă şi ne culturalizăm în masă. Exagerez, bineînţeles, dar punctul de vedere este cât se poate de valid. Poate la anul se va dubla publicul. Cine ştie?

___

sursă foto 

2 Comment

  1. mazilu dragos says: Reply

    am compus o piesa cu acelasi titlu atat instrumental cat si versurile, cu un mesaj izbitor de asemanator.baftaa ancule

    1. bloodie says: Reply

      Dragoş :) Să tot fie 1000 de ani de când nu te-am văzut! No, păi mi-ar plăcea să ascult piesa ta.

Leave a Reply