Înţelepciune de la Bloodie

Când mi-am luat maşină nouă, am tot amânat să vă povestesc despre ea. Motive? O, am avut destule. Ba că-i descărcată camera foto, ba că nu-i maşina suficient de curată şi nu am găsit niciun tutorial de Photoshop care să mă-nveţe cum să scot noroiul de pe ea etc. Aţi înţeles voi, mi-a fost lene de fapt. Şi-am tot amânat până în decembrie, când a făcut-o terci un idiot, şi-acum mi-e ruşine să v-o arăt aşa boţită. Nu cred eu în karma, dar, pentru siguranţă, mă grăbesc să vă spun că m-am mutat la casă nouă. După ce m-a ajutat cu jobul, tot Andreea  a venit şi cu intermedierea apartamentului.  Mulţumesc  şi aştept să-mi găseşti şi bărbat.

După aproape şapte ani de şedere în Timişoara, am ajuns să practic mutatul ca hobby sau ca sport. Şapte ani şi 9 apartamente (plus o ţeapă, un apartament în care nu am ajuns să mă mai mut). Aşadar, oi avea eu 25 de ani, dar, când vine vorba de mutat, am mai multă experienţă decât ajung alţii să aibă într-o viaţă. Şi mă gândeam să o împărtăşesc cu voi. Să purcedem cu sfaurile înţelepte! Voi vorbi despre apartamente închiriate şi mă adresez celor la fel de săraci ca mine.

Înainte de a bate palma pentru un nou apartament, asigură-te că îţi place într-adevăr. Ştiu, şi mie îmi venea să iau orice cameră cu un pat după nopţi de căutat Publitim-ul pe la vânzătorii din intersecţii, încercuit anunţuri prin parcuri şi cafenele şi dat telefoane cât să vină factura pe-un hectar de hârtie. Nu vă pripiţi, altfel ajungeţi să vă mutaţi de 9 ori în mai puţin de 7 ani. Căutaţi gândaci, igrasie, verificaţi să meargă apa, întrebaţi vecinii dacă-i cald iarna, uitaţi-vă ce fel de vecini aveţi, ciuliţi urechea (nu cumva se aude o manea de la băiatu’ de la doi?), faceţi cumva să păşiţi pe toate plăcile de gresie (nu e vreuna pe cale să crape?), aşezaţi-vă pe pat, fotoliu, scaune, verificaţi ca proprietarul să locuiască la cel puţin trei kilometri distanţă, studiaţi tabelul cu cheltuielile la întreţinere. După ce aţi inspectat tot, căutaţi prima babă vizoristă şi trageţi-o de limbă. Ea va şti care vecin îşi bate nevasta, al cui copil plânge toată noaptea, care vine beat şi nu nimereşte uşa bună etc.

Vezi să fie multe locuri de parcare. Dacă ai bugetari în bloc, când vii tu de la muncă, la 6-7, parcarea-i plină.

După ce aţi bătut palma, vine partea cea mai interesantă. Trebuie să ştii încă de la început faptul că mutatul nu va dura niciodată atât cât te-ai aştepta. La fiecare mutare vei arunca saci întregi de nimicuri pe care le-ai strâns bolborosind „poate o să-mi fie de folos” şi tot vei constata că ai mai mult decât data trecută. Noi, românii, suntem nişte hoarderi, serios. Literă de lege: cutii! Dacă vrei să muţi cu plasa şi cu geanta, you’re gonna have a bad time. Şi dacă tot suntem aici, câteva sfaturi din propria-mi experienţă:

–         Dacă trebuie să muţi un frigider, cei care îl cară se vor prinde că, de lene, n-ai scos carnea din congelator.

–         La fel şi dacă te gândeşti tu să fii ergonomic şi umpli cuptorul cu microunde (care a fost fabricat pe vremea lui Burebista şi cântăreşte vreo douăj’de kile) cu borcane de gem şi zacuscă. Dacă-l cari tu, o să-ţi rupi mâinile. Dacă-l cară alţii… bucură-te că-i prea greu să arunce cu el după tine.

–         Nici maşina de spălat nu-i un loc bun unde să mai îndeşi „numa două-trei lucruri, nici n-o să se simtă”.

–         Nu lăsa nimic de valoare în casa scării, nesupravegheat, cât tu faci ture cu liftul. Într-un minut se va evapora obiectul.

–         Dacă ai de gând să dormi în noul apartament ia-ţi cu tine esenţialul (lenjerii de pat, haine, chestii de spălat pe dinţi, pe mâni, chestii de duş şi prosoape). Sau lasă tot ce crezi că ai nevoie în vechea locuinţă şi întoarce-te acolo. E posibil să nu termini cu mutatul într-o zi şi n-ai vrea să ai periuţa de dinţi într-un capăt al oraşului şi şosetele în celălalt.

–         Dacă nu mai poţi, pune-te cu fundul pe-o cutie (stai liniştit, aproape sigur vei nimeri pe aia cu pahare) şi fumează o ţigară, plângi, ceată-te cu trecătorii. După ce te-ai descărcat, vei avea randament mai bun.

–         Ora 11 noaptea nu-i o oră potrivită pentru a începe mutatul.

Dacă te muţi într-un cartier nou, sunt câteva personaje pe care nu trebuie să le neglijezi. Dacă nu te împrieteneşti cu ele, măcar să nu le superi. Ca să nu mă mai lungesc eu, vă invit să citiţi la Tv DeCe cum stă treaba cu „Serviciul secret de cartier.” Aş mai adăuga doar un lucru. Dacă te pui bine cu tanti de la ABC, peste vreo lună poate-ţi va da şi ţie ţigări şi bere „pe caiet”.

Aş mai avea ceva de spus şi despre curăţenie şi organizare. Crede-mă, va trebui să aloci ceva timp la acest capitol. În primul rând, pune mâna şi fă-ţi cont pe Pinterest. N-ai crede câte tips and tricks vei găsi. Trebuie să recunosc, eu am şi trişat puţin. Am apelat la ajutor profesionist. Bărbaţi, fiţi pe fază că o să ofer o alternativă la bătutul covoarelor. Aşadar, cum stau foarte prost cu timpul în perioada asta, am ales să fac outsourcing la spălatul covoarelor, al canapelei, al saltelei şi al fotoliilor. Obosită şi disperată, am apelat la prietenul Google care m-a adus pe acest site: www.curatat-tapiterii.com. I-am contactat imediat şi a fost una dintre cele mai bune idei pe care le-am avut în ultima vreme. Pentru un preţ rezonabil, m-au scutit de o grămadă de muncă. Şi, ca să fim cinstiţi, cum eu nu am aparaturi aşa sofisticate, probabil că nu mi-ar fi ieşit atât de bine. Şi poate nu-s eu foarte gospodină, dar chiar nu văd o altă variantă mai bună pentru a curăţa cum trebuie canapeaua şi salteaua de la pat. Aşa că l-am lăsat pe Seba, băiatul care a venit să-mi facă treaba (nţ, nţ), să lucreze cum ştie el mai bine. Am văzut de nenumărate ori spoială, dar de această dată am rămas plăcut surprinsă de faptul că şi-a dat într-adevăr interesul.  Nu vă arăt poze, că nu-i frumos să vă uitaţi  la oameni prin case, dar vă recomand călduros serviciile.

La final, nu uitaţi să vă recuperaţi garanţia.

Aş mai avea multe de spus, dar ar trebui să-ncep să vă taxez şi nu vreau asta. Pentru consultaţii suplimentare, mă puteţi suna pentru doar 0.90 EUR pe minut. Hai că-ncep să delirez, vă las.

___

sursă foto

16 Comment

  1. Am bookmarkuit articolul asta, sar’mna. Dar am o intrebare… De ce e mai bine sa folosesti cutii? Eu m-am mutat cu gentile de cateva ori in ideea ca acele cutii vor ocupa mai mult spatiu in masina si nu-s tocmai … pliabile :)

  2. Daca ai foarte multe lucruri, nu cred că are nimeni atâtea genți. Apoi, dacă ai cărți, în cutii nu se îndoaie, daca ai farfurii, pahare și chestii fragile, în curii le poți aranja în așa fel încât să stea fixe. În cutii poți aranja pe camere și să scrii pe ele cu marker-ul, apoi când cari cutiile le duci în încăperea potrivită, nu mai faci stivă de ele în hol. Deși mai voluminoase, dacă te gândești cum să le umpli astfel încât centrul de greutate să nu fie pe o margine, sunt mult mai comod de cărat decât o geantă care o să te taie în palmă și te-apleacă pe-o parte. Util mai ales dacă te mai încearcă și-o sciatică. :)

  3. Foarte frumos si informativ. Din fericire, am fost scutita de prea multe mutari dar pot sa scriu un roman despre ce inseamna se pleci cu noaptea-n cap dintr-un apartament si sa trebuiasca sa iti gasesti cazare noua de azi pe maine.
    Ca si un “must” pentru perioada de acomodare, as adauga socializarea cu absolut toate umblatoarele din zona. Un snitel plasat sub botul cainelui potrivit te scuteste de multa bataie de cap si de plimbari nedorite sub clar de luna, din nevoia de a evita te miri ce patruped 😀 .

  4. Eu n-am avut noroc de prea multe orătănii până acum. Eu am talent la găsit apartament pe lângă cimitire. De-acolo… nu te deranjează nimeni. :) Numa în caz de zombie apocalypse, unde… nu cred că mai ajută niciun șnițel. :))

  5. Sonia says: Reply

    Firma specializată este cea mai bună soluţie în astfel de cazuri. Au scule performante şi oricât de conştiincios ai freca tu canapeaua si covoarele nu ajungi la rezultatele lor.
    Altfel, privind poza cu care ai ilustrat articolul, mă bucur că nu ai căţel. Mi-l şi pot imagina moţ peste o tonă de bagaje. :)

    1. Exact câinele mi-ar mai fi lipsit :))

  6. dami says: Reply

    no, acum m-ai pus pe ganduri. sa ma mut si eu?

    1. Ajut cu sfaturi. De carat m-am saturat :)

  7. dami says: Reply

    de acord. raman :)

  8. […] Maghiar de Stat Csiky Gergely premiera de la piesa Vremuri de pace. Eu am văzut-o marți seară cu Anca și Dunia (le-am dat link să se simtă și să-mi explice și mie cum e cu premierele astea că eu […]

  9. cotos says: Reply

    Eu am 27 de ani si pana acum am ajuns la 6 apartamente :) Dar asta ultimul e cumparat, deci nu cred ca mai ajung prin chirie. Am luat o teapa destul de mare in UK, cand imi cautam de chirie, dar am trecut peste :)

  10. […] Cum să te muți într-o casă nouă, sfaturi deprețuite de la o femei. Ca sfat adiacent, neprețuit, de la un om, dacă vă mutați, angajați o firmă specializată de mutări. Vă va durea în pix de cărat și rupt mâinile, iar prețul, era acum vreo 3 ani, în jur de 600 lei. Mi se pare extrem de decent. […]

  11. Alin says: Reply

    Am auzit ca-ti cauti barbat

  12. […] mai recent blog (scriu din 2007, dar bloodie.ro a prins viață doar la începutul lui 2013), cel mai citit articol a fost cel în care povesteam cum m-am mutat eu ca țiganul cu cortul prin Timișoara și ce […]

  13. […] mai recent blog (scriu din 2007, dar bloodie.ro a prins viață doar la începutul lui 2013), cel mai citit articol a fost cel în care povesteam cum m-am mutat eu ca țiganul cu cortul prin Timișoara și ce […]

  14. Rix says: Reply

    9 apartamente in 7 ani? Eu am 8 in 5.
    De ce te deranjeaza ca vecinul beat greseste usa cand tu oricum iti cauti barbat?

Leave a Reply