Nu știu ce se întâmplă cu mine. După o lungă perioadă de timp în care am scris și am vorbit doar despre lucrurile care mă enervează, aparent trec printr-o altă fază. Faza subiectelor serioase. Sper să-mi treacă repede, că nu-mi stă bine așa înțeleaptă. Dar să trecem la economie și la soluția mea salvatoare.
Vreau să vă spun din start că „metoda” mea s-ar putea să nu fie chiar nouă sub soare, dar eu n-aș avea de unde să știu asta pentru că nu sunt la curent cu mersul lucrurilor în alte țări. Nu cunosc cum stă treaba nici la noi atât de bine pe cât mi-aș dori, tocmai de aceea ideea mea vine nu din studii avansate, ci dintr-o observație banală de cetățean cu puțin simț logic (contraziceți-mă dacă aberez, nu mă supăr și promit că n-o să vă înjur dacă nu sunteți de acord cu mine). Bine, bine, trecem la subiect.
În contextul în care evaziunea fiscală e la cote nesimțite, se încearcă măsuri de combatere. Corect? Corect. Una dintre probleme este deja celebrul bon fiscal, pe care operatorii economici nu-l dau, iar clienții nu-l cer. Nu-s de condamnat aceștia din urmă, e vorba de foarte mulți ani de proastă obișnuință. Pe bune, sunt câteva buticuri la care mi-e și frică să-l cer, ca să nu mai zic de unele cafenele în care cred că mi l-ar lipi cu scuipat pe frunte și ăsta ar fi cel mai bun loc în care ar putea ajunge scuipatul. Și totuși, care-s măsurile luate întru remedierea acestei situații și pentru educarea boborului? Păi, spre exemplu, Loteria Bonurilor. O țigănie. Dar una care poate prinde din cauza numelui, căci știm cu toții ce a însemnat visul Loteriei Vizelor.
Și-acum mă-ntreb eu, ca simplu muritor, în loc să faci o loterie, un circ… ceva în care nu mai cred decât amărâții care caută bonurile în coșurile de gunoi, nu mai bine dai înapoi oamenilor câteva procente din TVA pentru bonurile luate și înregistrate? Va explic mai pe larg în paragraful următor.
Hai să ne gândim la cetățean ca la un SRL. Omul cumpără un bun sau un serviciu și primește bon fiscal sau factură și chitanță. Dacă în cazul firmelor există varianta unui control încrucișat, în cazul vânzărilor către persoane fizice nu e așa simplu, singura soluție fiind ANAF-ul cu arcanul. N-ar fi mai simplu dacă ai motiva oamenii să ceară bon fiscal prin returnarea a 2-3% din TVA pentru înregistrarea bonurilor (într-o aplicație, la finanțe, la poștă, unde o fi)? Nu știu, am vaga impresie că în US se întâmplă ceva similar. Sau ce fac oamenii ăia din filme când fac „taxes”?
Bineînțeles, nu ar trebui să devină nicidecum o obligație. Dacă nu ai chef să înregistrezi bonul pe care l-ai primit când ți-ai luat bilet de autobuz sau cel de la masajul erotic pe care ți l-ai permis săptămâna trecută, nu trebuie să o faci, dar îți asumi că plătești cu 2-3% mai mult decât cel care a făcut asta.
Implementarea? Dificilă, desigur, dar mult mai utilă, corectă și transparentă decât fucking Loteria Bonurilor.
Well, dați și voi share, că din gură în gură poate ajunge ideea mea la… cine mai e acum ministru la artă/finanțe?
photo via
Întreb și eu, cine plătește ăia 2-3% din TVA? Motivarea de care spui tu nu înseamnă bani în plus, ci recuperarea unei sume de bani – în cazul băuturilor la PET, în unele țări, plătești mai mult, iar când duci PET-ul la gunoiul care trebuie îți recuperezi suma plătită în plus.
Pe lângă că nu înțeleg de ce trebuie eu să cer bon fiscal – e treaba ăluia care vinde să mi-l dea, că altfel îl controlează nu știu care, că cică e lege și trebuie să o respecte – cam am mașina plină de ele. Eu unul nu scap de bonuri fiscale nici dacă fug cu straița în brațe. Da, inclusiv la birt – e chestia aia mică pe care nu reușesc să o citesc după 7 beri. 7 beri sau 2 cafele, ambele variante îmi provoacă somnolență.
Pai practic ar fi TVA 21-22% pentru o parte din produse/servicii. Dar hai să presupunem că toată lumea ar face asta. Nu știu, eu n-am făcut Harvardul ca domnișoara de la finanțe, dar presupun că scăderea evaziunii fiscale ar aduce suficienți bani la bugetul de stat încât să se suporte un TVA de 21%.
Mi se pare mai probabil sa castig la 6 din 49 decat la Loteria Bonurilor. In consecinta, cer sau pastrez bonurile la fel de mult ca si inainte, circa 2 secunde de cand mi-a fost inmanat sau pana gasesc un cos de gunoi. Cred ca oamenii ar fi mult mai motivati sa ceara bon daca ar primi chiar si 1% din TVA inapoi. Ca de la un bon de 50 de lei nu inseamna mare lucru, dar cand se strang 100 de bonuri…:D
Hehe..am avut de scris o tema cu referire la evaziunea fiscala – am publicat-o chiar acum cateva minute aici: https://www.academia.edu/11955641/Evaziunea_fiscala
Sincer, problema e mult mai grava si schimbarea nu incepe prin educarea contribuabililor ci prin scaderea fiscalitatii, in acelasi timp in care si cei care promoveaza legile si cei care le aplica sunt niste oameni unpic deschisi la minte.
Eu sunt constienta ca sunt alte probleme. Then again, eu nu-s expertă. Am dat o soluție (micuță) care mi se pare mie ok.
draga mea, oricat de aberanta mi se pare metoda celor de la finante, adevarul este ca la romani (majoritatea lor) va prinde, vei vedea dupa doua trei balamucuri ce amploare va lua…
metoda ta e mai civilizata sa zic asa, dar neeconomica pt guvern, 2-3 % pentru aproximativ 70% din cumparaturi inseamna o “pierdere” pentru tovarasi de cel putin 300-400 ori mai mare decat amaratii astia de bani cheltuiti cu tombola bonurilor.
ma bucur oricum ca ai pus aceasta problema, mai gandim si noi la una alta, eu de exemplu voi analiza cifra de 300-400 pe care am mentionat-o mai sus, cred ca e chiar f mica, ne mai auzim…
Și totuși se pune problema reducerii de TVA pentru alimente. Dacă se poate acoperi un asemenea deficit, nu cred că ai mei 2-3% ar fi chiar cea mai mare problemă. Iar în timp, scăzând evaziunea și diminuându-se economia subterană, statul va fi chiar în profit. Teoretic.
Ăsta e paradoxul care-mi place mie… taxe mai mici, buget mai bogat. Domnul Iohannis e de acord cu mine aici. 😀
Mi se pare aiurea sa re returneze TVA unora care ar trebui sa functioneze conform legii.Nu poti sa incurajezi SRL sa finctioneze legal, asta ar trebui sa fie de la sine inteles. Ar fi mult mai usor daca nu s-ar incuraja coruptia, pana la cele mai mici niveluri, iar lucrul asta se se faca cu confiscarea bunurilor si averilor. Nu as fi de acord cu returnarea TVA care unii care nu fura statul, nu mi se pare corecta inncurajarea.
Mă refer la returnare către cumpărător, nu către SRL.
No, eu la TVA nu ma pricep (dar astia in tara mea adoptiva au TVA 0 la carti si mancarea de baza, deci se poate si asa). Dar uite de exemplu cum e cu impozitul pe salariu: daca te-ai inregistrat ca lucrator corect si cu toate actele, platesti impozitul pe venit la nivel normal (vorba vine, ca au astia aici un impozit pe salariu pe langa care Romania e mic copil). Daca n-ai PPS de exemplu, sau n-ai depus ceva formular de le trebuie lor, apai platesti impozit pe venit mult mai mare decat ar fi altfel. Si mai incolo, cand te faci cuminte si iti depui tot ce le trebuie, iti dau diferenta de bani inapoi (probabil ca altfel platesti in continuare impozitul cela de-ti iese pe nari, dar eu n-am fost curioasa sa aflu). Deci in principiu fix asta fac, te incurajeaza sa fii inregistrat corect (sa functionezi conform legii) pt ca platesti astfel mai putin impozit decat in situatia alternativa.
Asa ca uite, ar putea sa faca TVA-ul la produsele din magazin ceva gen 25%, si sa plateasca 24% aia cu bon fiscal inregistrat. Mie chiar imi place ideea asta, desi n-am idee cat de fezabila este.
Eu cred ca este o problema de stabilire a prioritatilor aici.Cu toate ca tu zici ca evaziunea fiscala a ajuns la cote nesimtite, eu zic ca mai nesimtit este furtul de la popor pe care l-au facut conducatorii statului impreuna cu fratii lor criminali si securisti de la SRI, SIE si celelate 5 servicii secrete din Romania.
Eu cred ca este o problema de stabilire a prioritatilor aici.Cu toate ca tu zici ca evaziunea fiscala a ajuns la cote nesimtite, eu zic ca mai nesimtit este furtul de la popor pe care l-au facut conducatorii statului impreuna cu fratii lor criminali si securisti de la SRI, SIE si celelate 5 servicii secrete din Romania.
Eu cred ca este o problema de stabilire a prioritatilor aici.Cu toate ca tu zici ca evaziunea fiscala a ajuns la cote nesimtite, eu zic ca mai nesimtit este furtul de la popor pe care l-au facut conducatorii statului impreuna cu fratii lor criminali si securisti de la SRI, SIE si celelate 5 servicii secrete tocatoare de bani din Romania(stiai ca suntem pe primul loc in lume la numarul de ofiteri acoperiti pe cap de locuitor? dar de faptul ca bugetul serviciilor secrete este intr-o continua crestere de ani buni in vreme ce pentru invatamant si sport este intr-o continua scadere?si o sa creasca si mai mult deoarece acum au si pretext: Charlie Hebdo). Vreme de 25 de ani statul roman despre care tu zici ca e furat la cote nesimtite si-a permis sa plateasca de 4 ori mai mult pe un kilometru de autostrada decat plateste Germania si nu s-a facut nici un kilometru de autostrada, dupa care relua licitatia pentru aceeasi autostrada din nou platea de 4 ori mai mult pretul pentru ea si din nou nu se facea nici un kilometru de autostrada.Si acesta este doar un exemplu, deoarece astfel de magarii sunt o gramada.
Eu zic ca inainte sa faci o lege trebuie mai intai sa creezi CONDITIILE RESPECTARII EI. Dupa ce statul roman va dezvolta infrastructura(ma refer la acele autostrazi alea pentru care isi permite sa plateasca de 4 ori mai mult pretul real) si o data cu ea se vor creea mai multe locuri de munca si se va dezvolta si turismul, mai pe scurt se va ridica nivelul de trai, dupa aceea sa aibe toleranta zero pentru evaziunea fiscala a IMM-urilor, pentru munca la negru, etc.
Oricum dupa criza financiara si mai ales dupa jaful pe fata numit impozitul forfetar din 2009-2011 o gramada de IMM-uri si afaceri de familie au intrat in faliment.Daca vor intra si acestea in faliment vor fi si mai putine locuri de munca intr-o tara care oricum duce lipsa de locuri de munca si are nevoie de ele ca de aer.
Este si vina oamenilor ca le-au permis acestor lideri sa ii fure cu japca in ultimii 25 de ani, ca au avut incredere in ei si i-au promovat mergand la vot(oricum toti is la fel, acelasi tip de om pervers si lacom, nu ai cum sa ajungi printe ei daca nu esti ca ei si oricum serviciile secrete conduc tara, deciziile importante sunt luate de SRI, politicienii stau capra si executa cand le dau ordine securistii(m-am uitat o data la un documentar pe TVR1 si era o femeie care pe vremea comunismului avea un salon de infrumusetare in cartierul Primaverii din Bucuresti unde stateau toti securistii si veneau nevestele lor la ea la salon si o spus ca ea stia de la ele cu doi ani inainte sa inceapa revolutia ca va fi o revolutie si ca Iliescu va fi primul presedine dupa Ceausescu, a fost revolutie in 89 dar a fost si lovitura de stat)
Concluzia e urmatoarea: Omul este o fiinta rea si violenta prin natura lui de carnivor, prin rautate si violenta au supravietuit oamenii mii si mii de ani, sigur ca a trecut mult timp de atunci si ne-am civilizat, am construit sisteme de guvernare(comunism, capitalism, etc) dar avem nevoie de conditii pentru a ramane civilizati iar cand aceste conditii nu sunt indeplinite oamenii tind sa revina la metodele tribale de supravietuire.Cu cat liderii unei societati, tari sunt mai corupti, mai perversi, mai incompetenti cu cat nivelul de trai va scadea, cu cat salariile vor fi mai mici, cu cat locurile de munca vor fi mai putine cu atat oamenii o sa-si bage pula in bun simt si vor fi dispusi sa recurga la diverse chestii(legale, ilegale, morale, imorale) pentru a supravietui, pentru a trai cat de cat bine, pentru a putea avea grija si bani pentru familiile lor pornind de la evaziune fiscala pana la talharie(nu este o intamplare faptul ca puscariile sunt supraaglomerate la noi, pai de-a lungul anilor am vazut de cateva ori la stiri oameni care furau din magazine iar dupa aceea se duceau dupa colt cu obiectele furate si asteptau sa vina gaborii sa ii aresteze, deoarece erau atat de saraci si traiau in conditii atat de mizere incat au ajuns sa considere conditiile din puscarie un lux).
P.S.:Sper ca nu te-am deranjat ca am scris atat de mult dar cum scriam tot imi veneau din ce in ce mai multe idei si nu m-am putut abtine.