Câți dintre voi vă mai uitați la televizor? Cred că nu foarte mulți având în vedere că tot mai des aud persoane care renunță la televizoare pentru că nu fac altceva decât să adune praful. Adevăru-i că dacă nu aș fi oarecum dependentă de aparatul ăsta pentru a adormi (indiferent ce rulează pe el), cam aceeași situație ar fi și în cazul meu.
E atât de mult conținut online încât televiziunile sunt absolut dispensabile pentru unii ca noi. A se citi oameni cu IQ supraunitar și conexiune la internet. Cu chestii gen Voyo, HBO Go și, hai să recunoaștem, torrents, cine își mai face programul în funcție de ora la care se difuzează Dallas-ul? Unde mai pui că mai toate televiziunile își urcă online conținutul, jurnaliștii au bloguri, iar internetul este ultima redută a liberei exprimări?
Și totuși, o dată pe săptămână, ceva minunat se întâmplă. Mă refer la nebunia care are loc pe Twitter în timpul în care Pro TV difuzează Vocea României. Sunt atât de multe persoane care stau cu ochii în televizoare și cu telefoanele, tabletele sau laptopurile în brațe, comentând totul pe Twitter, inclusiv pauzele publicitare. Nici eu nu fac excepție. Dacă nu aveți Twitter sau aveți și, print-un miracol, nu ați văzut fenomenul, încercați să urmăriți într-o vineri #vocearomaniei. Exact același lucru s-a întâmplat și în timpul celor două dezbateri dintre (atunci) candidații la președinție, pe hashtag-urile #dezbatere și #mickeyklaus. O nebunie.
Asta mi-ar lipsi dacă ar dispărea televiziunile. Gândul că o mulțime de oameni văd simultan același lucru și, eventual, îl comentează live.
Mi-ar lipsi și telefoanele date după finalul unui episod șocant dintr-un serial, când ne întrebăm unii pe alții „ai văzuuuuuuut?”, după ce timp de o săptămână am speculat împreună firul poveștii. Nici acum nu se întâmplă prea des, poate doar în cazurile serialelor făcute de HBO, care sunt difuzate la 12-14 ore după ce apar pe torrents, seriale ca True Detective sau Game of Thrones. Altfel, fiecare se uită cum și când poate, cei care văd primii așteaptă cu nerăbdare să vadă și alții, ca să aibă cu cine să discute, iar cei întârziați se feresc de spoilere ca de Ebola.
Pe viitor, ce facem? Ne organizăm toți la o oră fixă?