Nu am ales la întâmplare titlul acestui articol. Pe de-o parte, povestea mea despre Timişoara Brands Tour merge mai departe, iar pe de alta, poate aţi recunoscut în titlu un slogan deja celebru. Exact, este vorba despre Timişoreana.
Prima invitaţie de a păşi dincolo de porţile fabricii de bere din Timişoara am primit-o anul trecut. Cu mare regret am refuzat-o, neştiind dacă voi mai avea vreodată ocazia. Poate nu ştiţi, dar fabrica Timişoreana nu este un muzeu, este mai degrabă o fortăreaţă. Ziduri înalte în spatele cărora oameni şi de maşini muncesc pentru a ne umple halbele. Deşi este a treia fabrică de bere pe care am avut plăcerea să o vizitez, nu am fost mai puţin impresionată.
*În actualul Fabric, cartier care purta numele Palanca Nouă acum ceva vreme, la 1718 răsare prima fabrică de bere din România.
Poarta fabricii mi-a dat mereu iluzia că nu este nicidecum vorba despre un amplasament prea mare. Un colţ de stradă, o clădire îngustă, o poartă normală. Întâmplarea face că nici nu m-am plimbat prea des prin spatele ei pentru a realiza cât spaţiu ocupă într-adevăr. A fost primul lucru care m-a surprins. Îngusta clădire adăposteşte doar birouri, în spatele ei întinzându-se edificiile în care, într-adevăr, ia naştere berea.
*Deşi astăzi bem Timişoreana din pură plăcere, unul dintre motivele apariţiei sale a fost suplinirea lipsei apei potabile.
Cum vă spuneam, fabrica nu este muzeu. Nu încă. Vechea fierbătorie, care a supravieţuit unui incediu, dar astăzi nu mai funcţionează, urmează a fi deschisă publicului. Eu mă bucur pentru faptul că va fi încă un pinpoint pe harta turistică a oraşului.
*În 1890, un incendiu distruge aproape în întregime clădirile şi echipamentul. Timişoreana renaşte din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum.
Oricum, eforturile personalului de a ne primi cu ospitalitate te-ar face să crezi că asta le este meseria, nicidecum că ar fi ingineri sau mecanici. Poate de-asta au fost poveştile mai autentice, pentru că le-am auzit din gurile unor oameni care muncesc de 20 de ani la Timişoreana şi a căror tradiţie personală este strâns legată de cea a berii despre care vă povestesc.
Despre procesul de fabricaţie al berii, prea puţine v-aş putea spune, căci nu sunt vreo cunoscătoare în domeniu. Să ne înţelegem, în domeniul fabricaţiei nu sunt expertă. În cel al degustatului e cu totul altă poveste. Şi de fapt, asta ne interesează pe noi, consumatorii, gustul. Dar dacă mai e şi o poveste ce merită auzită în compania prietenilor şi-a halbelor, atunci totul e perfect. Şi Timişoreana, cu aproape 300 de ani de istorie, nu duce lipsă de poveşti.
*O altă premieră în Timişoara, în 1920, aici ajunge primul filtru de bere din România. Noi o mai gustăm şi azi, din când în când, nefiltrată.
În urma excursiei, un singur regret am. Acela că nu m-au lăsat să păstrez vesta portocalie reflectorizantă. Ce-i drept, nici n-am cerut-o, mi-a fost ruşine. Am văzut că toată lumea le dă înapoi, doar nu era să o dosesc în geantă. M-am conformat. 25 de ani, dintre care foarte muţi de şcoală şi muncă şi tot am ajuns să port street (sweeper) couture. Ar fi fost ceva memorabil de păstrat.
Totuşi, am rămas cu ceva mai de preţ. E oficial, am brevet de vizitator calificat al fabricii de bere Timişoreana.
___
Evenimentul Timisoara Brands Tour este organizat de PRbeta cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Arsenal Park, BC Timba Timișoara, REC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.
Parteneri de mobilitate: Peugeot România.
Parteneri: PRbeta, Aventuria, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Porche Timișoara, Amvest, Restaurant Belvedere.
Parteneri media: 24-FUN, Tion.
Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece
____
Surse foto: (1) Timişoreana (2,3) Dragoş Asaftei
Ce frumos! La următoarea vizită să le transmiţi celor de la Timişoreana o îmbrăţişare din partea unei aproape zilnice “degustătoare” de-a lor 😀
Dacă va mai fi o vizită, da, de ce nu. Până atunci, dacă vei fi prin preajmă, te scot la Curtea Berarilor pentru o bere de la ea de-acasă.
Am uitat să precizez că îmbrăţişarea vine din cealaltă parte a ţării, de la Galaţi. Dar, cu prima ocazie când voi ajunge prin împrejurimi, îţi voi da de veste. Hai, noroc! 😀
[…] brief-ul tehnic, am ajuns la partea cea mai aşteptată. Degustarea. La fel cum v-am spus şi în articloul despre Timişoreana, cred sincer că gustul este cel mai important în ochii (sau, dacă e să vorbim literalmente, […]
[…] o faceţi, fabrica deschizându-şi porţile pentru vizitatori cu ocazia serbărilor. V-am povestit experienţa mea la fabrica de bere. Eu zic că […]