Părinți prea nebuni și copii nu suficient de…

Unici, nonconformiști, altfel. Așa ar fi normal să ne dorim cu toții să fim, însă uneori dorința aceasta merge in extremis, mai ales în cazul celor mai tineri. Și cum aș putea să vă explic mai bine ceea ce vreau să spun dacă nu oferind un expemplu din experiența proprie și personală?

Eram undeva în ciclul primar de școală și aveam o colegă cu o discolorație pe față. Nu știu nici în zi de azi despre ce boală este vorba, dar știu că mă fascina. Era altfel, avea ceva ce nu avea nimeni. Și unde mai pui că, întrebată cum a dobândit semnul alb, spunea că s-a născut strigoi și că s-a rupt pielița în care se afla, lăsându-i astfel semnul despre care vă vorbesc. Vă dați seama că-mi doream să am și eu așa ceva. Nu să fiu ca ea, ci să am semne și povești interesante. Copiii cu lipsă de calciu, cei care-aveau capul spart sau probleme de comportament erau cei mai cool. Fetele mult prea slabe la fel.

Mă uit acum și observ că nu multe s-au schimbat în mintea copiilor. Se medichează și se laudă cu asta. Doar bolile sunt altele, după cum e moda. În principiu, orice boală care include „disorder” e cool. Problema de azi sunt părinții. Dacă eu mă duceam la maică-mea să-i zic că am deficit de atenție și nu mă pot concentra la școală, mi-ar fi zis să mă spăl cu apă rece și să-mi revin, după care m-ar fi trimis înapoi cu nasul în cărți. Acum nu. Medicăm tot că… săracii copii. Eu nu zic că bolile astea nu există și nu generalizez, însă cred cu tărie că diagnosticul e pus prea repede și ușor, iar tratamentul vârât pe gâtul tinerilor fără prea multe întrebări.

Pentru copii: Nu, nu e cool să fii bolnav. Nu e cool să iei Xanax sau Lithium la 14 ani. Nu e cool să fii depresiv (vezi curentul Emo). Există alte metode de a fi diferiți. Da, sunt mai dificile, așa e.

Pentru părinți: Are you fucking crazy!? Nu mai pompați medicamente în copii! Le f!#@$ viața!

 

11 thoughts on “Părinți prea nebuni și copii nu suficient de…

  1. Acum ar trebui sa curga aici la tine cu comentarii conspirationiste :) Dar e clar ca lumina zilei ca lumea s-a schimbat,mult prea repede. In nici 20 de ani o palma primita la scoala a devenit infractiune.

    • Cotos, ca proaspăt tătitc, îmi pun speranța în tine :)

  2. diagnosticul e pus repede, ca nu avem timp sa stam sa discutam cu copilul si sa vedem exact care-i treaba.

    o buna parte din psihoza cu ADHD e o aberatie. chiar daca e foarte adevarat ca astazi copii sunt supusi unui grad de stimulare (vizuală, chimică, etc) de multe ori copiii aia nu ar avea nevoie decat de mai multa atentie, nu de medicamente care sa-i “linisteasca”

    • Pot să-ți povestesc cum mi s-au dat mie diagnostice după consult telefonic și cum a trebuit să insist să mă chiar vadă doctorul, cum am cerut eu (cu insistențe) trimitere la radiografie și așa mai departe. Eu pot să presez, dar un copil…

  3. Cunosc pe cineva cu un copil de 4 ani. Copilul este mereu mai mult decat imfofolit si cum tuseste putin baga in el medicamente…sa nu mai spun ca este un rasfatat speculant.

    • Mda, eu vorbeam despre boli mai degrabă comportamentale, dar da, ai dreptate, medicamentele sunt pompate și când vine vorba de o simplă răceală. Și te mai întrebi de ce ajung unii imuni la cele mai puternice antibiotice. Problemele sunt două: se și prescriu ușor și, mai mult decât atât, se pot cumpăra direct de la farmacie. Ne tratăm după ureche pentru că, nu-i așa?, românul e medic, mecanic, instalator și arbitru. :)

      • Oare această protecție a părinților nu duce la probleme serioase de comportament. Când vor fi la liceu, nu vor înțelege că mai au și colegi și se vor comporta precum burciul pământului. De fapt toți vor fi nișe mici burice :)

        • Păi clar că nu vor ști cum să se comporte în societate. :) Eu mă gândesc ce vor face dacă sau când dispar părinții din peisaj.

  4. Tatiana DUMITRASCU

    Campania de decimare in masa continua.De fapt, sunt doua obiective:1 castigul (se stie ca cele mai viabile si profitabile afaceri sunt cele cu medicamentele) si 2.reducerea populatiei(in conditiile in care resursele sunt limitate si epuizabile, cei mai tari trebuie sa se asigure).Copiii nu pot decide .Doar parintii isi pot asuma uneori riscuri.Cunosc cazuri de familii de medici care nu-si lasa copiii sa faca vaccinurile obligatorii si am impresia ca bine fac.In conditiile in care in ziua de azi un paracetamol poate fi letal.

    • Legat de câștiguri, da, sunt de acord cu tine. Nu și la partea conspirațională cu reducerea populației însă.

      Cu vaccinurile mai e și o modă, una care nu s-a născut de ieri, de azi, ci undeva prin anii ’70. Face parte tot din curentul bio-exagerat :)

  5. Dan

    Ca parinte cu state vechi (14ani) iti spun ca e greu sa nu faci greseli cand vine vorba de cresterea unui copil. Trebuie doar sa inveti din ele… Sa stii insa ca e mult mai greu sa fii copil acum decat era pe vremea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>