Ipocrizia unei națiuni

În piețe începe sacrificarea mieilor în timp ce la DNA mai pică în capcană câte un lup. Se mai închide o crâșmă, un magazin sau o cofetărie cu plus pe casă, iar câțiva funcționari publici o ard (allegedly) pe etnobotanice între un certificat eliberat și un timbru fiscal încasat. Se mai descoperă câte-o mită, fie că e vorba de câteva milioane de euro, fie 50 de capre (50 goats of Greblă). Se mai ascund niște tablouri, se mai împarte mir prin Parlament, se mai fac niște presiuni la CSM. Noroc pe noi că suntem mai la estul civilizației, contrar informațiilor din cărțile de geografie, că altfel ar mai pica și niște avioane pe la noi. Și n-avem suficienți pădurari moți să le caute.

Și țara merge prost. Și noi ne plângem. Ca la noi, la nimeni, nu? Dar să vă spun eu cine vociferează mai abitir.

Urlă cei care, atunci când sunt prinși cu radarul, pun mâna pe telefon să sune pe „cineva”. Toată lumea are un prieten care are o prietenă care are o relație la Poliție. Plâng cei care au mașinile înmatriculate în Bulgaria sau cei care nu și le trec pe numele lor ca să evite taxa. Patronii care-și țin angajații cu 50% din salariu pe cartea de muncă, asistații social și oamenii care cer jandarmilor să le scoată apa din gospodării. Cei care nu merg la vot, cei care se pensionează pe caz de boală închipuită. Patronii care cumpără facturi în alb din piețe și fentează TVA-ul.

Vrem schimbare, dar s-o înceapă altcineva. Vrem o țară ca afară, dar, dacă se poate, să ne fie livrată fără responsabilități. Vrem egalitate, dar nu pentru căței! (Referință pentru cei care nu știu ce manea a scris Grigore Alexandrescu)

Și nu vreau să vă supărați pe mine, știu că sunt și oameni care chiar iau atitudine. Spre exemplu, unii semnează petiții online. Oricine știe că dacă trimitem un link către o listă unei instituții sau autorități, oamenii ăia vor spune „Da, coa’, uite, ăștia s-au mobilizat și au semnat o petiție. Io zic să le dăm ce vor că altfel, cine știe, poate mâine dau chiar share pe timeline”. Apoi mai sunt ăia care fac evenimente de protest pe Facebook. Nu-nțeleg de ce ziarele raportează numere mici de oameni prezenți în piețe când se protestează. De ce se mai deplasează până la fața locului? N-ar putea să stea acasă, să economisească benzina că e mai sustenabil, și să raporteze numărul de persoane care au dat „attend”. În fond, intenția contează, nu? Suntem în era digitală, nu mai suntem în evul mediu ca să fie nevoie să ne deplasăm fundul de pe canapea.

Dar e vina voastră, că ați votat cu neamțu’. Nu vedeți? E președinte de câteva luni deja și câte autostrăzi a terminat? Câți copaci a plantat? Ne-o dat carduri de sănătate. Ce-i lipsește chelului. Nu putea și el să mărească o pensie? Să mai salveze un copac, un cățeluș sau cuibul unei berze? Ce-s alea prerogative? Nu vorbiți limbi străine cu mine. Noi vrem să ni se dea. Ce? Nici nu mai contează. Orice e bun, în afară de făină și găleți. De-alea mai avem.

UPDATE: Pentru cei care insistă cu nedreptățile ANAF. Eu nu zic că nu se fac abuzuri, dar nu mai credeți tot ce se spune în presă. Iată comunicatul oficial.

12 Comment

  1. miticosul says: Reply

    Urlă cei care … piețe și fentează TVA-ul

    Adica toata tara. :-)

    1. Sunt eu naivă dacă sper că nu e chiar toată? :)

  2. katalind says: Reply

    da….unii scriu chiar pe blog :)

    1. Exact! De pe canapea, de la căldură am scris. :) Totuși, eu nu mă plâng că mi-e greu. Și mai am și alte dovezi de atitudine. :)

  3. Legat de Iohannis, Moise Guran a zis-o foarte bine: “tara nu poate fi prezidata printr-o pagina de facebook”.
    http://www.romaniacurata.ro/tara-nu-poate-fi-prezidata-de-o-pagina-de-facebook/

    La noi presedintele nu este de tip german sau italian (decorativ, asa cum se comporta Iohannis acuma), are multe atributiuni. Base a fost cam exagerat, dar Iohannis parca e prea absent, nu se implica suficient in temele de actualitate.

  4. dam167 (dam ăla) says: Reply

    Îți dai seama ce trist ar fi să-și facă toți treaba? că de fapt aia e esența. Nu trebuie pus la zid un vinovat, ci doar ca, într-un angrenaj funcțional, să mai schimbi piesa defectă cu una nouă. Din păcate încurajat (de circumstanțe) e ăla care se descurcă. Dacă tot iei de pe ăla care produce, restul n-o să producă, iar el o să-și bage picioarele.

    Acum, eu sunt supărat pe voi, onlainării. Mă tot uit la câte unul care își dă cu părerea din banca unui intelectual, cu un venit bun, cu frica legii și cuvânt aprig. Ce iese? tot felul de tâmpenii scoase din context, tâmpenii pe care intelectualul nu le înțelege de nici o culoare. Un exemplu ar fi autostrăzile și drumurile, un subiect vast care manipulează orice internaut. N-am văzut pe cineva care să înțeleagă toți factorii de decizie în realizarea unei astfel de investiții – când ai înțeles că sunt vreo 10, la care se adaugă legi modificate și ambigue, situații ciudate cu terenuri, condiții de finanțare, contracte și altele te vei întreba cum își poate imagina cineva că ar putea merge totul ca uns. Bechtel parcă era de vină, nu?

    Centrul Timișoarei. Investiția e pentru infrastructură. Deci nu, nu poți reabilita clădiri din banii ăștia. S-au tăiat copacii – avem agenție de mediu, care, la rândul ei are taxe. Avansează greu lucrarea – când executantul ar putea construi, n-are aprobări. Când are aprobări, nu poate construi. Între timp, PMT numără muncitorii pe șantier. Vedeți de ce merge prost? CĂ NU SUNT OAMENI CARE SĂ LUCREZE, BĂ!

  5. dam167 (dam ăla) says: Reply

    Stai că am uitat concluzia. Noi vrem să salveze cineva situația. Nu trebuie să evităm risipa de energie, trebe să vină unul cu ”proiectul”, că ora Pământului, ca tu să conștientizezi. Ăla care flutură steagul e ăla deștept, nu ăla care-și pune panou solar pe casă. N-ai auzit de ăla care și-a pus panou solar pe casă, nu? nu, că ăla își vede de treabă, nu salvează pe nimeni.

    1. „Pe voi, onlinerii.” – Ce-ai cu mine, bre? :)

  6. santandirimogotan says: Reply

    de unde sti, Gheorghe, i-ai ascultat telefoanele?

  7. liviu says: Reply

    Problema cu amenzile de la fisc este exact acea de la amenzile rutiere. Cei care comit fapte grave scapa mereu iar cei care comit fapte marunte platesc pentru ei. Guvernul vrea sa stoarca bani dar vrea sa o faca de la pulime (adica exact aia care au votat partidul care astazi ia de pe vii si de pe morti). Nu am vazut traficant de tigari inchis, nu am vazut vre-un mahar condamnat pentru evaziune fiscala.
    De ce nu au controlat si inchis hipermarketuri, unde nu-ti trebuie 4 clase sa stii ca nici dracu nu-ti da rest la 2 lei daca produsul e 1.99?
    Pestele se impute mereu de la cap si se curata mereu de la coada, de ce nu se face invers niciodata?

    1. 1. Legat de abuzurile ANAF și unitățile închise, sunt povești. Am făcut update cu comunicatul oficial de la Finanțe.
      2. Eu la hipermarket ma umplu mereu de monede de 1 si de 5 bani, pentru ca primesc restul exact. E adevrat, nu la toate magazinele, dar la hipermarket (in special la Kaufland si Auchan), primesc.

  8. *** (delinked) says: Reply

    Imi aduc aminte cand scriam si eu posturi de genul asta pe internet…a trecut ceva timp de atunci. Acum pur si simplu stau si eu pe scaun si nu ies afara pentru ca e frig…nu protestez iarna…parca toate prostestele au loc iarna.

Leave a Reply