14-16 septembrie. Plai Festival.
An de an, toamna aduce la Timişoara un festival foarte drag mie. Anul acesta, Festivalul Plai, căci despre el este vorba, se află la cea de-a şaptea ediţie. Aşadar, şapte ani de multiculturalitate, de muzică bună, de literatură, de workshopuri, de responsabilitate în faţa mediului, de film etc. Eu am trecut poarta muzeului, prima dată, în 2008. De-atunci m-am îndrăgostit iremediabil de acest eveniment şi încercuiesc, an de an, data în calendar.
Plai nu este doar pentru Timişoreni.
Însuşi sufletul festivalului este multiculturalitatea, ca atare invitaţia organizatorilor se extinde asupra tuturor colţurilor de ţară sau de lume în care v-aţi putea afla. Dacă nu sunteţi de prin zonă, aţi putea opta fie pentru campingul din incinta Muzeului Satului (locaţia de desfăşurare), fie pentru hoteluri, hosteluri ori pensiuni din Timişoara. Şi, har domnului, sunt destule. Hostel Costel, spre exemplu, oferă 10% reducere la costurile de cazare pentru oaspeţii cu brăţări de la Plai. Hostelul despre care vă vorbesc mi se pare foarte drăguţ şi, pe cuvânt, oamenii de-acolo sunt minunaţi.
Plai este pentru toate vârstele.
Am auzit, nu o dată, tot felul de grozăvii despre lucrurile care se întâmplă la festivaluri. Toţi drogaţii, toţi beţivii etc. Nu zic, în unele cazuri, e adevărat. Nu este însă şi cazul festivalului în discuţie. Dragi părinţi, vă puteţi aduce liniştiţi odraslele la Plai. Şi-ar fi chiar indicat s-o faceţi, căci aşa trebuie crescuţi, cu activităţi culturale şi muzică bună, nu cu Justin Bieber şi Hannah Montana. Vor exista numeroase îndeletniciri de creaţie, de cunoaştere, educative şi sportive, potrivite pentru cei mici.
Plai de zi.
Aşa cum aminteam şi mai sus, festivalul este bogat în tot felul de activităţi. Anul acesta, vom putea participa la peste 200 de astfel de workshop-uri, printre care: dresaj (şi chiar adopţie) de căţei, escaladare pe structuri artificiale, slackline (de care eu nu mă voi apropia, mi se pare incredibil de greu), tir la punct fix, mers pe bicicletă şi repararea/înfrumuseţarea acesteia, decoupage, confecţionare de păpuşi ori portofele, pictură, yoga, plimbări cu poneii, metoda Alexander de conştientizare a trupului, atelier de benzi desenate, casa filmelor, găzduită în acest an de Marele Ecran etc.
Plai de seară.
Şi-am ajuns, într-un final, la concerte. Da, da… toţi aşteptăm concertul Patrice, însă programul înclude şi alte nume demne de a fi luate în seamă.
Vineri: Patrice, Orquestrada şi Subcarpaţi.
Sâmbătă: Fatoumata Diwara, Blue Nipple Boy şi Subcarpaţi.
Duminică: Aziza Mustafa Zadeh, The Ganga şi Subcarpaţi.
Locaţie: Muzeul Satului Bănăţean, Timişoara (detalii acces)
Preţuri: Preţul unui bilet redus pe zi este de 35 lei. La poartă dupa ora 16:00 acesta va costa 45 de lei pe zi. Abonamentul pentru 3 zile de festival este de 70 de lei. Dreptul de a campa pe teritoriul muzeului în zona special amenajată este inclus în preţul abonamentelor în limita a 100 de corturi.
V-am convins? Ne vedem acolo?
___
Uai, ce-aş veni! Mai ales pentru Patrice. Sau măcar să văd ş eu în sfîrşit Timişoara
Păi să vii! N-o să-ți pară rău.